Do poboljšanja poljoprivredne proizvodnje na temelju isustava izraelskih stručnjaka

 

Predstavnici Grada sastali se s predstavnicima globalno uspješne izraelske tvrtke Netafim

objavljeno 27.04.2018.

Gradski čelnici predvođeni zamjenikom gradonačelnika Zlatkom Pavičićem sastali su se s predstavnicima izraelske poljoprivredne tvrtke Netafim, vodećeg svjetskog poljoprivrednog proizvođača, poznatog po svojim sustavima kojima na temelju znanstvenih dostignuća u poljoprivredi uz minimalna ulaganja dosežu poljoprivredni maksimum. Naime, plan Grada Grubišnoga Polja je da i na svojem području među poljoprivrednicima proširi izraelska iskustva.

-Prvi korak je Proizvodno poduzetnički inkubator, u okviru kojega će biti uspostavljen laboratorij za ispitivanje tla, plodova i lista, a idući je odrediti kako poboljšati proizvodnju naših poljoprivrednika. Jedan način je povećanje prinosa po površini, a drugi je povećanje kvalitete. Upravo smo se s tim ciljem sastali s Izraelcima, da primijenimo njihova iskustva-kazao je Pavičić.

Naime, u Izraelu svaka pokrajina ima poljoprivredne razvojne centre, koji prema klimi, strukturi tla i uzgoju pojedinih kultura, obuhvaćaju radijus od 50 do 100 kilometara.-Mala smo država, ali s više geografskih područja na kojima se uzgajaju različite vrste kulture, različitim metodama. Imamo takvih sedam područja u Izraelu-rekao je Zev Kaufman, predstavnik Netafirma. Osnovni posao tih centara, financijskim rječnikom rečeno, je stvaranje četiri ili pet kuna iz jedne i to korekcijom proizvodnje od pripreme tla, preko sjetve do žetve, a sve temeljeno na analizama koje se provode u centrima, koje su temeljni korak bez kojega se ne može planirati proizvodnja i prinosi.

Namjera je Grada Grubišnoga Polja da takva iskustva budu primijenjena i na gradskom području. Naravno, dođe li do uspostave takva centra i u našem gradu, glavni preduvjet da i zaživi je da ovdašnji poljoprivrednici prihvate takav pristup poljoprivrednoj proizvodnji.(RGP)